Ο Χρήστος Γούλας έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Είναι Διδάκτορας του πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με γνωστικό αντικείμενο ¨Πολιτικές – Συστήματα δια βίου μάθησης και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων”.

Έχει ερευνητική εμπειρία και συγγραφική δραστηριότητα σε θέματα διά βίου εκπαίδευσης, πολιτικών απασχόλησης και πιστοποίησης προσόντων. Είναι συν-συγγραφέας των βιβλίων ¨Κατάρτιση, Απασχόληση, Εκπαιδευτική πολιτική. Διερεύνηση της σύνδεσης της επαγγελματικής κατάρτισης με την απασχόληση¨  &  ¨Δια βίου Μάθηση και Πιστοποίηση Προσόντων¨. Επιπλέον, είναι συν-επιμελητής και συν-συγγραφέας του συλλογικού τόμου ¨Δια βίου μάθηση, επαγγελματική κατάρτιση, απασχόληση, οικονομία: Νέα δεδομένα, προτεραιότητες και προκλήσεις.¨  Είναι μέλος εθνικών και ευρωπαϊκών επιτροπών επεξεργασίας και παραγωγής πολιτικής στα πεδία των πολιτικών απασχόλησης και της διά βίου εκπαίδευσης – επαγγελματικής κατάρτισης.

Είναι εκπαιδευτής ενηλίκων και εκπαιδευτής εκπαιδευτών ενηλίκων. Είναι Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ.