Ο κ. Ζαχαρίας Μπραγουδάκης είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος στην Διεθνή Πολιτική Οικονομία με βαθμό “Άριστα” από το Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών διπλωμάτων, στην Εφαρμοσμένη Οικονομική και Οικονομική Πολιτική με βαθμό “Άριστα” από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και στις Ευρωπαϊκές Σπουδές για Στελέχη Επιχειρήσεων με βαθμό “Άριστα” από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΟΠΑ). Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ο κ. Ζαχαρίας Μπραγουδάκης είναι στέλεχος της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και  Μελετών (ΔΟΑΜ) στην Τράπεζα της Ελλάδος από το 2004 έως και σήμερα,  ενώ έχει εργαστεί και στην Διεύθυνση Γενικών Οικονομικών της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περίοδο 2002-2003. Το 2014 βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό μακροοικονομικών προβλέψεων του Ευρωσυστήματος.

Πρόσφατα εκλέχτηκε Επισκέπτης Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι κάτοχος της υποτροφίας SYLFF (Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund) του Ιαπωνικού Οικονομικού Ιδρύματος Sasakawa και  υπότροφος  του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ).

Τα ερευνητικό του έργο επικεντρώνεται στο χώρο της εφαρμοσμένης μακροοικονομικής πολιτικής και της οικονομετρίας. Είναι κριτής σε έγκυρα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά.  Έχει δημοσιεύσει σειρά άρθρων σε έγκυρα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά και έχει πολλές συμμετοχές σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.